فیبر های خوراکی:

فيبر يك ماده ساده يا يك غذا نيست. و از آنجائي كه فاقد كالري است، بدن نمي تواند آن را جذب كند. بنابراين غذاهايي با فيبر بالا مثل ميوه‌ها و سبزيجات داراي كالري و چربي كم هستند. فيبرها با توجه به مشخصات فيزيكي و تأثيرشان بر روي بدن به ٢ دسته محلول در آب و نامحلول در آب تقسيم مي‌شوند كه هر يك براي سلامتي بدن مؤثر مي باشد. مقادير اندكي از بعضي از فيبرها ممكن است توسط باكتري‌هايي كه در روده يافت مي شود شكسته شوند. بسياري از غذاها شامل مخلوطي از هر دو فيبر مي باشند. منابع خوبي از يك نوع فيبر معمولاً شامل بعضي از فيبرهاي نوع ديگر نيز مي باشد.

مهمترین خصوصیات تکنولوژیک و ساختاری فیبرها شامل موارد زیر است:

مزایای تکنولوژیکی:

  • بهبود بافت و ساختار محصول نهایی
  • حفظ تازگی و افزایش زمان ماندگاری محصول نهایی
  • خاصیت پرکنندگی
  • افزایش راندمان تولید، افزایش بازده اقتصادی

ویژگی‌های ساختاری:

  • فاقد رنگ، بو و مزه
  • pH مقاومت بالا در برابر دما
  • قابلیت جذب و نگهداری بالای آب و روغن
  • توزیع یکنواخت رطوبت
  • فاقد E-number

فيبر كاربردهاي پزشكي و غذايی فراواني دارد كه برخي از اين كاربردها عبارتند از:

  • جلوگيري از افزايش كلسترول خون
  • جلوگيري از بيماري‌هاي قلبي
  • جلوگيري از چاقي
  • جلوگيري از ديابت (كنترل قند خون)
  • جلوگيري از يبوست
  • جلوگيري از اختلالات دستگاه گوارش

فيبر در كنترل وزن نقش مهمي را ايفا مي كند. غذاي شامل فيبر داراي كالري اندك است، و باعث جويدن طولاني و در نتیجه احساس سيري زود هنگام می‌شود. يكي ديگر از خاصيت‌هاي فيبر خاصيت آنتي اكسيدان آن است كه اين خاصيت به علت وجود پلي فنل‌ها مي‌باشد.

فیبر هسته خرما:

هسته‌ي خرما نيز منبعي غني از فيبر رژيمي است كه پس از فرآوري خرما در كارخانجات توليد شيره‌ي خرما، خمير خرما، چيپس خرما و يا كارخانجات توليد كننده‌ي خرماي بدون هسته، به عنوان ضايعات دور ريخته مي‌شود و يا به مصرف دام مي رسد. هسته ي خرما كه 10-15 درصد از وزن خرما را تشكيل مي‌دهد به طور متوسط حاوي 1/73 درصد فيبر رژيمي است.

فیبر خرما فیبری با خاصیت جذب آب و روغن متوسط مناسب برای استفاده در صنعت نان و پودر سوخاری است.

خرما گياهي است كه در بسياري از نقاط دنيا به‌ويژه نواحي بياباني كشورهاي خاورميانه رشد مي‌كند و نقش موثري در بقای بسياري از تمدن‌هاي قديمي داشته است. زادگاه اصلي درخت خرما، بر اساس نظريه “”داوسون”” كارشناس برجسته خرما و مدارك مستدل، عراق و نواحي غربي و جنوبي ايران است، به‎طوري كه هم اكنون بيش از نيمي از توليد جهاني خرما در جلگه خوزستان و بين النهرين، سواحل كارون و اروند رود در كشورهاي ايران و عراق متمركز است. ايران با توليد سالانه 17/1  ميليون تن خرما، رتبه‌ي سوم دنيا را در توليد اين محصول دارا مي باشد.

بسیاری از محققین افزودن آرد هسته خرما را به دلیل محتوای زیاد فیبر موجود در آن جایگزین مناسبی برای سبوس دانسته‌اند، همچنین تعادل مناسبی بین میزان سلولز و همی‌سلولز موجود در هسته وجود دارد، تنها نقظه ضعف هسته خرما وجود مقدار نسبتاً زیاد لیگنین در ساختار آن است که نیاز مند فرایند لیگنین زدایی از طریق هیدرولیز قلیایی است.

در روایتی از رسول اکرم درخت خرما را به (کریمه) یاد کرده است که به معنای پر برکت بودن آن است چرا که تمام قسمت‌های آن مورد استفاده قرار می‌گیرد و چیزی دور ریخته نمی‌شود ابتدا رطب و بعد از آن خرما و شیره آن و به این مقدار هم بسنده نمی‌شود کشاورزان از تمام اجزاء آن استفاده می‌کنند از برگ‌ها و تنه و ریشه و… و هسته آن قسمتی بود که هنگام خوردن باقی می‌ماند سالیان طولانی این قسمت از این میوه بهشتی دور انداخته می‌شد چرا که تصور می‌شد فایده‌ای ندارد ولی زمان اثبات کرد هسته آن نیز فوائد بی شماری دارد .

هسته خرما در تسکین درد دندان مفید است بدین صورت که مقداری از آن را بر روی دندان قرار داده و بخاطر طعم تلخ و خاصیت انقباضی ان درد تسکین می یابد ازمایش های فراوانی تاثیر هسته خرما را بر بیماری قند و جلوگیری آن از از بیماری سرطان را اثبات نموده است .

فیبر گندم:

دارای رنگ بسیار روشن، جذب آب بالا و رغن متوسط مناسب برای صنایع لبنی و گوشتی.

فیبر هویج:

دارای ریزمغذی‌های مفید، جذب آب و روغن بسیار بالا مناسب برای بافت دهی در محصولات گوشتی و مکمل‌های غذایی.